Търсене и предлагане!!!

В своята книга „Победи финансовата криза” Робърт Пректър аргументирано обясни защо кризата е неизбежна. Целият финансов свят с много малки изключения застана срещу него оспорвайки това негово становище. В продължение на години авторитети от нашето съвремие разказваха, че до криза няма да се достигне защото централните банки имат неограничена възможност да увеличават предлагания кредит. Това според хората, които управляват света е напълно достатъчно да не позвoли икономиките да попаднат в дефлационна депресия.

На 01 декември 2008 г. публикувах статия със заглавие Кой е забравил за Адам Смит?” В нея обърнах внимание на фундаментален пропуск направен от финансовите гурута. Ето какво се казва в материала:

„Какво пропускат икономисти и политици? Ако за вселената един от основните закони е този за гравитацията, то във социалните взаимоотношения, властва законът за търсенето и предлагането. Кредитната експанзия не е феномен избягващ неговото действие. Правителството и Федералният резерв на САЩ могат да създадат колкото си поискат кредит и така неговото предлагане може да е неограничено. Това въху което нямат никаква власт, е да създадат търсене. И как могат да бъдат накарани домакиснтвата да теглят нови заеми, след като и дом и автомобил и дори микровълновата печка са на кредит, а безработицата се вихри навсякъде”.

Почти две години по-късно дойде времето, в което в официалните медии да бъде признато, че властимеещите са безсилни да провокират търсене за паричен ресурс и така на везната тежи единствено предлагането на кредит. CNN днес на 30 август 2010 г. публикува статия със заглавие „Кредита е най-после достъпен, но никой не го желае”.

Изготвеният анализ има само прогнозен характер и може да бъде използван адекватно само от хора, които познават техническия анализ и Вълновата теория на Елиът. Също така те трябва да умеят да поемат рискове по време на своите действия и да поставят стопове. Психическата устойчивост също е задължителна, защото тези методи за анализ ограничават рисковете, но не ги елиминират. Съдържанието на публикацията не трябва да се тълкува като изрично или мълчаливо обещание или внушение, гарантиращи печалба. Изложените факти не трябва да се приемат за инвестиционен съвет и инвестиционни решения не следва да се формират единствено въз основа на тях. Читателите трябва да вземат самостоятелно решение относно това дали да инвестират или не в споменатите финансови инструменти. Търговията в съответствие с информацията от даден анализ, може да бъде много рискова и да доведе както до печалби, така и до загуби.

Share

2 comments to Търсене и предлагане!!!

 • Eлиан Райков

  Нашето правителство умело стимулира търсенето на автосервизни услуги.
  Смятам че това е доста хитър икономически план…
  Дай да оставим дупките по пътищата,че да се въртят пари в икономиката.
  Ха ха!
  А,рецесията си е неизбежна.
  Начин за забавянето и е,пускането на пазара нови(финансово достъпни) неща.
  Тъй като идва момента на намаляващата пределна полезност на едно или друго благо.

  За да бъде спряна рецесията трябва всички хора да мислят в една насока.
  Да харчат пари.Да колкото могат повече.И големите шефове прибиращи голяма част от финансите да инвестират и да се разрастват. Т.е. нещо невъзожно.
  Докато има хора касички.Рецесии ще има.
  А,именно рецесията за хората с пари пък е шанс,за придобиването на още повече пари.

  Най тъпа теория макар и с логика в нея.Печели пръво място в изцепки за 2009г.
  Цитат(няма да споменавам имена) – Фармацефтичните компании разработват вируси нарочно,за да имат работа.

 • Да, вероятно така че е

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>