Спорта и игрите помагат на нашата креативност

Проблемите не съществуват.
Ние си ги измисляме, когато
не намираме решения.

Креативност! Каква хубава чуждица. Не съм от хората, които да се дразнят на чуждите думи, настаняващи се в българския език, но все пак ми става мъчно, че нашите родни думи губят своята популярност. Трябваха ми около десет секунди докато се досетя, че тази дума на български звучи като съзидателност. Все пак се радвам, че я намерих без да се ровя в речниците защото понякога и те не могат да ми помогнат да намеря равнозначен еквивалент и се налага да превеждам английска дума с цяло българско изречение.

Преди година прочетох книгата на Майкъл Гелб, „Когато топките са повече от ръцете”. В нея той обяснява, че когато тренираме за координация на сложни движения това помага не само за развитието на нашата сръчност, но и креативността. Точно поради тази причина той съветва да се научим да жонглираме с топки защото това може да ни помогне да жонглираме и в чисто житейски ситуации откривайки решения дори в най-трудни положения.

Придобиването на това специфично умение е само една от възмоните игри, в които можем да участваме ако желаем да помогнем на своята креативност да се събуди.

Платон е казал: „Можеш да научиш повече за един човек след един час игра, отколкото за година разговор”. Така, че когато играем ние по един непринуден начин развиваме своята находчивост, изобретателност и се учим да намираме решения. Постепенно, през хилядолетията сме превърнали играта в театрални пиеси, спорт, изкуство, забавление и ритуали. Именно тези дейности отразяват нашата креативна енергия.

Изследвания показват, че когато често участваме в някакъв тип игра, малкият мозък увеличава своя ръст. Това е част от мозъка отговорна за персоналната интеграция, сензорното възприемане и двигателната мощ на индивида. Именно поради тази причина хората, които упражняват някакоя от гореспоменатите дейности са много по-ефективни в откриването на оригинални решения.

Да се забавляваме чрез игра е най-добрият начин за овладяване на креативната енергия. Именно поради тази причина е нужно да си подсигурим време за нея.

Ето и няколко стъпки за това как да изградим полезни навици в това отношение:

  1. Да си позволим да играем. Отговорете си на въпроса какво е нещото, което ви помага да попаднете в игриво настроение. Аз например тази сутрин като се събудих след като разгледах какво е направил пазара и открих своите позиции изпитах желание да пиша по текущата тема. Неусетно ме обвзе желанието да направя сутришен крос, нещо което успявам да практикувам два пъти седмично. Това, което мога да определя като водещо е, че първо желанието ми се заражда в мисълта и именно тя е фактора, който надделява над мързела, който ме съветва да се излежавам до късно.
  2. За повечето хора е добре да определят времето през, което ще бъдат ангажирани през деня в спорт или друг тип игра. Регулярността е основен фактор за изграждане на навици. Веднъж след като те се превърнат в наша природа не е нужно да полагаме усилия, за да ги спазваме.
  3. Да опитаме нещо ново. Тук може да става дума не само за нов спорт или игра. Може да бъде експеримент с нова храна, нов път през, който не сме минавали или каквото там ви хрумне. Важното е да внесем изненада в ежедневието си. Изненадата ни учи да бъдем подготвени за неизвестността и да поемаме рискове.
  4. Да поддържаме игриво настроение. На всеки е известно, че практикуването на спорт подпомага доброто настроение. Ако се научим да го поддържаме и през целия ден ще бъдем щастливи от комуникацията с околния свят.
  5. Да се потопим в мечти. Изследвания в областта на психологията показват, че между една треда и една втора от деня ни преминава в мечти. Правим го подсъзнателно и това ни доставя голямо удоволствие. Докато мечтаем, блуждаещите мисли неосъзнато осъществяват връзки между все още неосмислени неща, които сме попили от външния свят. Именно поради тази причина е полезно докато мечтаем да можем да разкажем в писмен вид своите мечти. Аз например винаги имам до себе си нещо за писане. Всъщност благодарение на този свой навик, който започнах да формирам преди около 15 години успях да споделя в книги и статии своите мисли знания и опит в областта на търговията на финансовите пазари.

И така аз се впускам в сутрешен крос и търсене на изненади. Пожелавам весело и съзидателно настроение на всички.

Share

Comments are closed.