Намалете яденето на сандвичи

Името на сандвича, е свързано с личността на Джон Монтегю (1719-1792 г.), граф на Сандвич. Неговите съвременници разказват, че той бил страстен картоиграч и тъй като с часове не ставал от игралната маса, карал готвачите да му носят препечени филии с говеждо месо между тях. Така успявал да се храни, без да прекъсва играта. Неговите партньори явно харесали този навик и започнали да си поръчват “същото като Сандвич”.
Един от биографите на влиятелния лорд твърди, че всичко това са клюки, защото през 1762 г. сър Джон Монтегю бил изключително зает с държавни дела и измислил споменатите филии с печено говеждо единствено, за да не става за обяд от своето писалище. По същество това не променя социалната функция на сандвича, като начин времето за ядене да се употреби за нещо друго – за игра или за работа.

Хамбургерът, чийто германски произход е вън от съмнение, сигурно също би живял в дълбока анонимност, ако през 1891 г. някакви американски моряци не го бяха опитали на пристанището в Хамбург и ако след това не бяха разказали на нюйоркските готвачи как се приготвя това чудо.
Много трейдъри докато стоят пред компютъра и търгуват са способни да забравят, че е време за храна. В други случаи когато все пак се сетят, че е време за ядене ще се озоват със сандвич в лявата ръка докато с дясната работят с мишката. Казвам това от личен опит защото ми се е случвало преди години към един часа през нощта да умирам от глад след дълго дебнене на позиции. Към подобно заиграване с пазара са склонни начиаещите трейдъри, за които реалния свят е загубил своето значение и се отдават на търговията, точно както комарджията е завладян от страстта към хазарта. Сандвича може да е много практична храна за съвременното общество, но със сигурност е изключително вредно ако се превърне в ежедневие.

За вредата от този тип храна знаем всички, но заради инерцията, която сме натрупали в своя живот не е никак лесно да я променим. Има два начина да предложим на орагнизма си здравословна промяна:

  1. Да добавим големи количества плодове и зеленчуци
  2. Да консумираме хранителни добавки

Когато направим поне едното от двете неща чувстваме подобрение във физическото си здраве. Ако успеем да наложим в режима си на хранене и двете ще получим и трета екстра. Повече енергия и желание за спорт и други забавления. Това ни помага да се отдалечим от компютъра, което действие води до психическо разтоварване, и освобождаване от навика да се вкопчваме в своите позиции.

Share

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>